Virtuaalikokoomuksen aloitteet puoluekokoukselle
Aloite nro 39 Virtuaalikokoomus ry: Ohjelmaryhmiä hyödynnettävä politiikan valmistelueliminä
Kokoomus-puolueen jäsenistössä on merkittävä määrä osaamista, jota ei tällä hetkellä osata hyödyntää.
Kokoomus-puolueella on olemassa useita verkostoituneita ohjelmaryhmiä, mutta niiden toimintaa ja roolia tulee jatkokehittää. Ohjelmaryhmien jäsenten näkökulmasta ne toimivat satunnaisesti eivätkä kovin suunnitelmallisesti. Ohjelmaryhmistä tulisi jatkossa kehittää myös politiikan valmisteluelimiä, ei vain tiedon vastaanottoryhmiä, mikä on pitkälti muodostunut niiden nykyiseksi rooliksi. Puolueen sisällä oleva osaaminen tulee saada entistä laajemmin käyttöön, jotta Kokoomus kasvaa ja vahvistuu puolueena.
Edellä mainitun perusteella Virtuaalikokoomus ry esittää, että hyväksyessään tämän aloitteen puoluekokous velvoittaa puoluehallitusta toimimaan siten, että ohjelmaryhmiä hyödynnetään politiikan valmistelueliminä.
Aloite nro 43 Virtuaalikokoomus ry: Sisäpiirin päätöksenteosta avoimeen Kokoomus-puolueeseen
Kokoomus-puolueen jäsenistössä on merkittävä määrä osaamista, jota ei tällä hetkellä osata hyödyntää. Lisäksi puolueen sisäinen päätöksentekojärjestelmä ei ole avoin ja läpinäkyvä, joten sitä pitää rakenteellisesti uudistaa.
Kokoomus-puolueen sisälle tulisi rakentaa oma kansalaisaloitejärjestelmä puoluealoitteita varten. Puolueemme jäsen, yksin tai yhdessä muiden jäsenten kanssa, voisi laittaa vireille puoluealoitteen ja kerätä siihen nimiä eri puolilta Suomea yli piiri- ja yhdistysrajojen.
Merkittävissä arvo- ja linjakysymyksissä tulisi kysyä koko puolueen jäsenistön mielipidettä järjestämällä sähköisiä jäsenäänestyksiä. Jäsenäänestysten tulokset tulisi huomioida tämäntyyppisten asioiden jatkovalmistelussa ja puolueen yleisen linjan määrittelyssä.
Tällaisia asioita ovat esimerkiksi julkisuudessa paljon esillä olleet kuntauudistus, lapsilisiin kohdistuvat leikkaukset ja Suomen Natoon liittyminen.
Käytäntö sopisi hyvin myös eduskuntavaaliohjelman valmisteluun.
Edellä mainitun perusteella Virtuaalikokoomus ry esittää, että hyväksyessään tämän aloitteen puoluekokous velvoittaa puoluehallitusta toimimaan siten, että – puoluekokousaloitteita varten rakennetaan kansalaisaloitejärjestelmä – merkittävissä arvo- ja linjakysymyksissä järjestetään sähköisiä jäsenäänestyksiä
Aloite nro 188 Virtuaalikokoomus ry: Sähköiseen äänestysjärjestelmään siirtyminen
Äänestysaktiivisuus on laskenut viime vuosina huolestuttavasti, mutta toisaalta kansalaisten halu vaikuttaa on lisääntynyt ja mahdollisuudet tähän ovat monipuolistuneet.
Vaikuttamista kanavoidaankin enenevässä määrin muun muassa sosiaaliseen mediaan. Kansalaisten tietoyhteiskuntavalmiudet ovat myös kehittyneet merkittävästi 2000-luvun alusta.
Virtuaalikokoomus esittää, että Suomessa siirrytään sähköiseen äänestysjärjestelmään mahdollisuuksien mukaan jo seuraavissa eduskuntavaaleissa, viimeistään kuitenkin kunnallisvaaleissa 2016. Näin voidaan edistää erityisesti nuorten äänestysaktiivisuutta, helpottaa ulkosuomalaisten osallistumista äänestyksiin sekä lisätä ehdokkaista annettavaa informaatiota äänestystilanteessa. Sähköinen äänestäminen nopeuttaa lisäksi merkittävästi ääntenlaskentaa, vähentää virheitä ja tuo pitkällä tähtäimellä kustannussäästöjä.
Sähköinen äänestäminen on jo mahdollista useissa muissa Euroopan maissa, esimerkiksi Virossa.
Edellä mainitun perusteella Virtuaalikokoomus ry esittää, että hyväksyessään tämän aloitteen puoluekokous velvoittaa puoluehallitusta toimimaan siten, että Suomessa siirrytään sähköiseen äänestysjärjestelmään viimeistään vuoden 2016 kunnallisvaalien toimittamisessa.
Ei kommentteja